Zwemveiligheid als bijzaak afgedaan, minister moet met antwoorden komen

Gisteren vond er naast de bekendmaking van het regeerakkoord ook een debat over de verlengde coronamaatregelen plaats. Het lijkt erop dat alles moet wijken voor de nieuwe kabinetsplannen. Naar mijn mening zit het land in een houdgreep waar het zo snel mogelijk uit moet. Dit meldt ANP Expert Support.

GroenLinks en de SP hadden voor het debat van vandaag Kamervragen ingediend bij minister De Jonge aangaande zwemles. Deze werden niet behandeld. Dit waarschijnlijk omdat er te veel vragen waren en omdat de vraagstelling te complex was. De vragen zullen op een ander tijdstip beantwoord worden.

Veertien zeer kritische vragen

Zonde om te zien hoe zwemveiligheid als een bijzaak wordt afgedaan. De vragen die zijn ingediend bij de minister zijn misschien complex, maar leggen de vinger op de zere plek. Het zijn veertien zeer kritische en directe vragen over zwemveiligheid en het welzijn van kinderen. Hier dient zo snel mogelijk antwoord op te komen.

Ziekenhuiscijfers 

De gevolgschade door het eerder sluiten van de zwemscholen is enorm en er is geen enkel zicht op verbetering of reparatie. De ziekenhuiscijfers lijken de goede kant op te gaan en toch wordt er gezegd dat er mogelijk volgende week weer maatregelen volgen. Is de minister zelf van plan om langs de kant van het zwembad te staan komende zomer? Gaat hij zelf als een ‘lifeguard' vol spanning bij een overvol strand op wacht staan?

Kamervragen

Het kabinet mag zich naar mijn mening kapot schamen om de schade die er is aangericht en om de angst die er is opgebouwd bij ouders in onzekerheid. Daarom roep ik het kabinet op om zo snel mogelijk antwoord te geven op de Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks) en Michiel van Nispen (SP). Het kabinet moet ingrijpen om de gevolgschade voor zwemveiligheid zoveel mogelijk te beperken.

Educatieve aspect 

Zonder dat te doen zal de kans op gevaarlijke incidenten toenemen. Het kabinet mag niet dezelfde fouten maken zoals in het voorjaar. Zwemles moet vanwege het educatieve aspect en in het belang van de veiligheid, zoals het 103e OMT ook in een advies aangaf, los gezien worden van de overige binnensporten.

Door: Nationale Onderwijsgids