Walter Lewin, MIT, Electricity and Magnetism

CAMBRIDGE - De beroemde natuurkundige Walter Lewin van het MIT gaat zijn cursus 'Electricity and Magnetism' toevoegen aan EdX, een online platform dat gratis onderwijs op academisch niveau aanbiedt. Dat meldt TU Delft.

Lewin, die aan de TU Delft promoveerde, is wereldwijd bekend geworden door zijn enthousiasme tijdens zijn colleges. MIT had deze colleges eerder al vrij toegankelijk online gezet, waarna ze miljoenen keren zijn bekeken. 

Met de toevoeging op EdX kan men nu ook zijn colleges in cursusvorm volgen en afsluiten met een certificaat. De zogenaamde 'Massive Open Online Courses' (MOOC's) worden steeds populairder. De meeste grote Amerikaanse en Britse universiteiten werken al samen met aanbieders als EdX, Udacity en Coursera.

Ook Nederlandse universiteiten zijn begonnen met een inhaalslag op dit gebied. Universiteit Leiden nam hierin het voortouw met het aanbieden van de cursus Europees Recht op Coursera. Niet snel daarna kwam ook de Universiteit van Amsterdam met de cursus 'Introduction to Communication Science', die zij op een eigen platform aanbiedt. Ook de TU Delft zal nog dit jaar met een MOOC starten en zal binnenkort bekendmaken via welk platform zij dit wil doen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem