Normal_kinderen_techniek_onderzoek_chemie_scheikunde_proefje_experiment_wetenschap

Nederland heeft van 3 tot en met 12 december een primeur. In ons land vindt dan voor de eerste keer in veertien jaar de International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats. Meer dan 300 getalenteerde leerlingen uit vijftig landen gaan gedurende deze dagen de competitie met elkaar aan in de vakken scheikunde, natuurkunde en biologie. Dat meldt SLO.

Op de de IJSO worden havo- en vwo-scholieren tot en met 15 jaar uitgedaagd en gestimuleerd op het gebied van natuurwetenschappen en techniek. De competitie biedt hen de mogelijkheid om te zien wat er allemaal kan met natuurkunde, scheikunde en biologie. Voor hun profielkeuze kan dat een mooie leerschool zijn. ‘De juiste student op de juiste plek’ is de gedachte achter de competitie.

De afgelopen jaren is de IJSO tot een belangrijk internationaal evenement uitgegroeid. Eerdere edities werden bijvoorbeeld gehouden in Zuid-Korea, Taiwan en Argentinië . Voor de editie van dit jaar werden in Nederland al voorrondes in de eerste maanden van 2017 gehouden. Ruim 200 scholen en de laboratoria van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vormden hiervoor het decor. In totaal deden er meer dan 3.000 scholieren mee. Uiteindelijk bleven er twaalf leerlingen over die Nederland in de internationale finale mogen representeren. De voorbereiding en examinering vinden plaats bij de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

De twaalf scholieren ontmoeten hun medescholieren uit de andere landen begin december in Sportcentrum Papendal in Arnhem, waar de finale gehouden wordt. Drie dagen lang maken zij verschillende toetsen, waarin zowel theorie als praktijk aan bod komt. De andere dagen staan er excursies, sportactiviteiten en culturele activiteiten op het programma. Tijdens deze activiteiten kunnen de leerlingen internationale contacten opdoen; een belangrijk onderdeel van de olympiade.

Alle deelnemers aan de IJSO worden tijdens de tien dagen die de olympiade duurt begeleid en bijgestaan door 85 enthousiaste studenten van diverse opleidingen van universiteiten en hogescholen uit heel Nederland en andere landen. Op die manier wordt het internationale karakter van de olympiade nog beter weerspiegeld.

De organisatie van IJSO 2017 is in handen van SLO, het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling, de Gelderse Onderwijs Groep Quadraam, de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De Radboud Universiteit en HAN zijn gastvrouw van de prestigieuze internationale competitie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids