Normal_computer_studie_hulp

Vandaag precies 10 jaar geleden startte de TU Delft met OpenCourseWare: het gratis ter beschikking stellen van haar onderwijsmateriaal voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Inmiddels zijn dictaten, boeken, oude toetsen en video-opnames van ruim 200 cursussen te vinden op ocw.tudelft.nl. 1,6 Miljoen mensen hebben de website sinds de start bezocht. De meeste bezoekers komen uit Nederland, de VS en India. Dit meldt TU Delft.

Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft, was een van de drijvende krachten achter de participatie van de TU Delft in OpenCourseWare (OCW) en was van 2011 tot 2013 voorzitter van het internationale OpenCourseWare Consortium (nu Open Education Consortium): “We zien dat docenten het materiaal dat ze ontwikkelen ook gebruiken in hun onderwijs op de campus. Ze krijgen bovendien feedback uit de hele wereld, wat ze niet alleen nieuw materiaal voor het onderwijs oplevert, maar vaak ook een nieuwe visie over wat ze in hun onderwijs zouden kunnen doen. Daarnaast zie je dat, vooral internationale, studenten die zich voorbereiden op een studie het materiaal gebruiken om zicht te krijgen op het niveau van het onderwijs in Delft. Daardoor kunnen ze een betere keuze maken en zijn beter voorbereid. Hetzelfde geldt voor promovendi die zich internationaal oriënteren.”
 
Het OCW-materiaal wordt gepubliceerd onder een ‘creative commons’ licentie, een universele standaard om aan te geven onder welke voorwaarden materiaal gebruikt mag worden door derden. Het open onderwijsmateriaal van de TU Delft mag vrijwel altijd vrij (her)gebruikt worden voor niet-commerciële doelen. Dat geldt ook voor het onderwijsmateriaal in de gratis online cursussen (MOOC’s). 
 
“In de begintijd van OpenCourseWare maakten sommige instellingen zich zorgen dat ze zichzelf overbodig zouden maken als ze hun onderwijsmateriaal gratis zouden delen”, vertelt Anka Mulder. ”Inmiddels zien ze dat dat niet zo is. Onderwijs is meer dan de materialen. Het is ook interactie met de docent, practica, ontmoetingen met medestudenten en het diploma. Dat geldt ook voor de MOOC’s: ook daar gaat het om de leerervaring, de opbouw van de cursus, begeleiding, interactie en het certificaat dat studenten kunnen behalen.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids