'Kinderen moeten op school veel meer naar buiten'

Jonge kinderen tot en met 6 jaar brengen gemiddeld 100 minuten per dag achter een scherm door, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Helaas geldt niet alleen voor thuis dat kinderen veel binnen zitten, ook 99 procent van de onderwijstijd vindt in het klaslokaal plaats. Zorgwekkend voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, want zo’n veertig procent van hun wakkere tijd brengen zij op school door. Daarom is het belangrijk dat er tijdens de lessen veel meer naar buiten wordt gegaan. Dat meldt IVN Natuureducatie. 

Op 4 april is het weer Nationale Buitenlesdag, de dag waarop IVN Natuureducatie en Jantje Beton leerkrachten stimuleren om ook echte schoolvakken als rekenen en taal in de gezonde buitenlucht te geven. Op zo’n dag merken leerlingen, juffen en meesters hoeveel leuker een les is als je bijvoorbeeld naar boom A, B of C kunt rennen voor het juiste antwoord op de som. Kinderen raken veel enthousiaster en bewegen heel wat meer dan aan hun tafeltje in de klas.

Buitenles 

Inmiddels is er een heuse buitenlesbeweging gestart en zijn er al zo’n tweehonderd basisscholen in Nederland waar kinderen tijdens de lessen veel vaker naar buiten gaan. Een mooi begin, maar dat moeten natuurlijk nog veel meer scholen worden. Kinderen zijn niet gemaakt om stilletjes uren achtereen braaf in de klas te zitten; ze willen uitgedaagd worden. Bij buitenles bewegen ze niet alleen meer, ook blijft de lesstof beter hangen en is het goed voor hun concentratie. Uiteindelijk verhoogt het de schoolresultaten én het plezier om naar school te gaan.

Buitenlesbeweging 

Wat IVN en Jantje Beton betreft wordt binnen vijf jaar 25 procent van de lessen buiten gegeven, een percentage dat ook juffen en meesters zelf noemen als ideale binnen-buitenverhouding. Nu gebeurt dit vaak niet omdat het niet in het beleid van de school is opgenomen en leerkrachten zeggen handvatten te missen om goede lessen buiten te kunnen geven. Vanuit de buitenlesbeweging wordt hieraan echter volop gewerkt. Dus 4 april is de officiële buitenlesdag, maar ook op alle andere schooldagen moet de buitenles standaard in het dagschema komen te staan.

Door: Nationale Onderwijsgids