Kleuters leren tijdens Schildje Experience over mishandeling

Kleuters uit de gemeente Goirle leren tijdens de Schildje Experience dat ze zich nergens voor hoeven te schamen en dat ze geen geheimen voor grote mensen hoeven te bewaren. Spelenderwijs komen ze erachter dat hulp vragen heel belangrijk is. Dat meldt Omroep Brabant. 

De workshop moet ervoor zorgen dat kleuters om hulp durven te vragen. Dat leren ze met een speciale bingo, een theatervoorstelling over Schildje de schildpad en het knutselen van een geheimpjesdoos. De kleuters ervaren tijdens de voorstelling dat Schildje het thuis helemaal niet zo fijn heeft. Maar Schildje is onschuldig, hij mag praten over zijn ervaringen en hij krijg hulp aangeboden.

Week tegen Kindermishandeling 

De Schildje Experience is een tussenkomst van Fabriek69 en Schildje en is onderdeel van De Week tegen Kindermishandeling. Nicky uit Hilvarenbeek bedacht de Schildje Experience tijdens haar studie Pedagogiek en introduceerde de Experience vorig jaar in haar woonplaats.

“We weten dat er minstens 119.000 kinderen per jaar mishandeld worden. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat één op de vijf kinderen in een onveilige thuissituatie zit”, aldus Nicky. In de gemeente Goirle werden in 2021 bijna zestig meldingen gedaan van kindermishandeling.

Taboe 

In een klas van dertig kinderen zit zeker één kind dat te maken heeft met een vorm van mishandeling. Ook al doen ouders het negen van de tien keer niet bewust of met opzet. “Het taboe moet er wel af.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk