Normal_rmo

Wat hebben het Noordzeestrand en de woestijn van Egypte met elkaar gemeen? Veel zand natuurlijk, en je kunt er fantastische ontdekkingen doe Deze zomervakantie valt daar van alles over te ontdekken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Jong en oud kan samen al speurend en puzzelend op zoek naar Toetanchamon of naar Doggerland, de verdronken prehistorische wereld in de Noordzee. Alle speurtochten zijn in de vakantie gratis te verkrijgen bij de kassa. Het museum is elke dag open van 10-17 uur, vooraf kaartjes reserveren kan via www.rmo.nl. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden. 

Het Rijksmuseum van Oudheden staat de hele zomer in het teken van de twee van de grootste archeologische schatkamers ter wereld: Egypte en Doggerland.

Doggerland: verdwenen wereld in de Noordzee

Vroeger kon men van Nederland naar Engeland lopen. Daar waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Die verdwenen wereld heet ‘Doggerland’. Wie goed zoekt, vindt er sporen van terug op de zeebodem en op het strand. In een avontuurlijke tijdreis van 1 miljoen jaar ontdekken kinderen de mooiste Doggerland-vondsten: een Neanderthaler-mesje, tientallen werktuigen van bot, steen en gewei en een versteende mammoetkies. Speciaal voor families is er de Doggerland-challenge: hoe overleef je als familie in de ijstijd? 

Op zoek naar Toetanchamon

De woestijn in Egypte, bijna 100 jaar geleden: archeoloog Howard Carter speurt naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is bloedheet, hij is al jaren bezig en heeft nog niets gevonden. Speurders in het museum kunnen hem hierbij helpen. Met spellen en raadsels ontdekken ze de geheime toegang tot Toetanchamons graf. In de ondergrondse tombe komen ze van alles te weten over de farao, mummies en de Egyptische goden. In het mummie-lab doen kinderen proefjes en experimenten. Wat weet jij allemaal over Toetanchamon te ontdekken? En waarom was hij zó bijzonder dat iedereen hem, meer dan 3000 jaar na zijn dood, nog steeds herkent? Deze tentoonstelling is speciaal voor kinderen.

Thuis speuren kan ook

Wie wil, hoeft de deur niet uit: via rmo.nl/thuis kunnen kinderen en families online genieten van virtuele tours, speurroutes en spellen.

Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden