Normal_museum__kind__cultuureducatie

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is van mening dat alle schoolkinderen in Nederland een Rembrandt in het echt moeten kunnen zien. Van Toorenburg pleit daarom voor speciale arrangementen om schooljeugd naar bekende musea als het Rijksmuseum te krijgen. Dat meldt Het Parool.

Leerlingen die ver moeten reizen om bij de grote musea te komen zouden vaak 'ons cultureel erfgoed' missen stelt het CDA-Kamerlid. Speciale arrangementen zouden ervoor moeten zorgen dat deze kinderen alsnog wel hiermee in aanmerking komen. Het Kamerlid denkt bij speciale arrangementen aan bijvoorbeeld regelingen voor scholen om buiten de spits reizen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over cultuur. Het CDA zal in dit cultuurdebat Onderwijsminister Bussemaker oproepen te kijken hoe deze uitjes mogelijk gemaakt kunnen worden en hoe drempels voor dit soort cultuuruitjes kunnen worden weggenomen.

Een aantal scholen vindt cultuur steeds belangrijk worden en zet zich er dan ook voor in het om cultuureducatie meer erkenning te geven. Begin dit jaar is bijvoorbeeld de Vereniging CultuurProfielScholen Primair Onderwijs (VCPS-PO) opgericht door twintig basisscholen die cultuuronderwijs hoog in het vaandel hebben staan. Het doel van de VCPS-PO is om kennis van goed kunst- en cultuuronderwijs samen te brengen en uit te wisselen tussen cultuurprofielscholen.

Ook in het speciaal onderwijs komt er meer kunst- en cultuuraanbod met het programma Special Heroes Art. VSB, NSGK, Special Heroes en kennispartner LKCA maken het mogelijk dat het doen aan kunst, cultuur en sport voor kinderen in het speciaal (basis) onderwijs net zo bereikbaar wordt als voor ieder ander kind, zowel op school als in de vrije tijd.

© Nationale Onderwijsgids