Normal_rss_entry-200284

 Kinderen hoeven op school toch niet per se het Wilhelmus te leren, als het aan de commissie ligt die zich daarover heeft gebogen. Het kabinet wil dat wel.

De commissie die volgende week de hoofdlijnen van het nieuwe lesprogramma presenteert, vindt dat Nederlandse leerlingen wel zonder het volkslied kunnen, zegt commissielid Chantal Alkemade. De nadruk die het kabinet op het Wilhelmus wil leggen, kan er volgens haar juist voor zorgen dat scholen zich te gemakkelijk afmaken van het onderwijs over Nederlandse kernwaarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit.

De commissieleden die de lijnen uitzetten voor het zogeheten burgerschapsonderwijs, willen scholen de vrijheid laten om dat zelf in te richten. Ze moeten aandacht schenken aan 'nationale symbolen', maar mogen zelf kiezen hoe ze dat doen. "Dan kunnen heel verschillende scholen uit Amsterdam, Zwolle of Groningen hun lessen afstemmen op hun leerlingen", zegt Alkemade.

Verantwoordelijk minister Arie Slob houdt vooralsnog vast aan het regeerakkoord. Hij noemt de voorstellen van de commissie "bouwstenen", die "verder moeten worden uitgewerkt".

Door: ANP