Normal_wilhelmus_bladmuziek

Onderzoekers hebben een online lespakket over het Wilhelmus ontwikkeld voor leerlingen van 12 tot en met 15 jaar. Op HowToWilhelmus vinden leerlingen en docenten een documentaire en lesmateriaal over de tekst en de muziek van het Wilhelmus. Dit meldt Universiteit Utrecht.

Met HowToWilhelmus zetten de samenwerkende organisaties het onderwerp voor middelbare scholen op de kaart, met als centrale boodschap: de geschiedenis van het Wilhelmus is nooit af, als leerlingen er deel van uit gaan maken. En dat kan door hen kennis aan te reiken en hen ervaringen op te laten doen. 
 
De website is gemaakt door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen, samen met SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Dyzlofilm, Nationale Opera & Ballet en het Nederlands Philharmonisch Orkest.
 
HowToWilhelmus loopt vooruit op de uitvoering van het regeerakkoord uit 2017, waarin werd besloten dat scholen lessen moeten gaan geven over het Wilhelmus. De lessen over het volkslied worden in het nieuwe curriculum opgenomen in het onderdeel burgerschapsonderwijs, maar deze is nog niet af. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids