Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Goed onderwijs bereidt leerlingen voor op het leven in een pluriforme, democratische samenleving. Daarbij past genuanceerde informatie, schrijft minister Slob van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Scholen zijn echter vrij om hun burgerschapsonderwijs zelf in te richten. Slob reageert hiermee op vragen van Thierry Baudet (Forum van Democratie) over “ontoelaatbare linkse indoctrinatie” door de rector van het Haagse Montessori Lyceum. Dit meldt de Tweede Kamer.

Baudet struikelde over de uitnodiging van de rector van het Haagse Montessori Lyceum aan al haar leerlingen om een bijeenkomst van GroenLinks te bezoeken. Onderwerp was de klimaatverandering. Baudet bestempelde de oproep van de rector als ontoelaatbare linkse indoctrinatie en vroeg Slob om een reactie.
 
Slob wijst erop dat het grondwettelijk is verankerd dat scholen het onderwijs zelf mogen inrichten. De vrijheid van onderwijs kan echter niet worden gebruikt als vrijbrief om leerlingen een eenzijdig beeld van de samenleving bij te brengen, schrijft Slob. “Het is de opdracht aan scholen om leerlingen te leren zelfstandig politieke en maatschappelijke vraagstukken kritisch te doordenken teneinde een eigen geïnformeerde positie in te kunnen nemen.” Hoe scholen dat doen, mogen ze zelf bepalen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids