Normal_wereldbol__globe__europa__kaart

Op 21 november wordt de aftrap gegeven van een nieuw netwerk voor scholen in het voortgezet onderwijs: het Global Citizen Network. De ruim 70 scholen in het netwerk delen allemaal hetzelfde doel: het opleiden van leerlingen tot wereldburger. In het netwerk leren ze van en met elkaar internationaliseren. Nuffic coördineert het netwerk en biedt advies op maat. Dit meldt Nuffic.

Internationaal tintje

Op Global Citizen scholen hebben de lessen van alle vakken een internationaal en/of intercultureel tintje. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met het Europese online samenwerkingsplatform eTwinning, taaldorpen en gastdocenten uit het buitenland. Uiteraard is er extra aandacht voor talenonderwijs en behoren uitwisselingen met scholen in het buitenland tot het instrumentarium om wereldburgerschap van leerlingen te ontwikkelen. De leerlingen houden zelf een digitaal portfolio bij, waarmee ze laten zien wat ze hebben geleerd.

Passend aanbod voor alle scholen

De bestaande netwerken Elos en Nivo gaan op in het nieuwe Global Citizen Network. “We hebben het bestaande ondersteuningsaanbod van Nuffic stevig onder de loep genomen, want het was te versnipperd. We hebben nu een passend aanbod voor alle scholen van praktijkonderwijs tot vwo, of ze nu starten met internationalisering of al zeer ervaren zijn”, vertelt Trudy Manders, teamleider VO Curriculum bij Nuffic. “Wij zijn het aanspreekpunt voor scholen, we brengen ze bij elkaar en zorgen voor aandacht op de nationale en internationale onderwijsagenda.”

Internationaliseren in je eigen tempo

In het nieuwe Global Citizen Network kunnen scholen leren van elkaar en gebruikmaken van de begeleiding en professionele trainingen van Nuffic. Bijvoorbeeld door middel van netwerkbijeenkomsten, adviesgesprekken, collegiale inspiratiebezoeken, trainingen en het ontwikkelen en delen van lesmateriaal en -methoden. Daarmee kunnen ze hun internationale activiteiten versterken en verder professionaliseren, op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Daarnaast hebben scholen uit het netwerk de mogelijkheid zich te laten certificeren. Het nieuwe netwerk biedt hiervoor een kwaliteitsstandaard en competentieraamwerk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids