Normal_fiets__fietsen__verkeer

Deze week is het Schoolbrengweek; ouders en leerlingen worden opgeroepen zo veel mogelijk lopend of op de fiets naar school te komen. Zo wordt het verkeer rondom de school rustiger en overzichtelijker en kunnen kinderen veilig naar school. Dit meldt gemeente Rotterdam.

Experimenten bij scholen voor een veilige schoolomgeving

Jonge kinderen zijn vaak kwetsbare verkeersdeelnemers, daarom vindt de gemeente Rotterdam het belangrijk aandacht te besteden aan veilige schoolomgevingen. De komende tijd worden in Rotterdam naast de reguliere activiteiten om de verkeersveiligheid te vergroten ook een aantal experimenten uitgevoerd om schoolomgevingen nog veiliger te maken. Eén van deze experimenten uit de Rotterdamse Mobiliteit Aanpak is Veilige Schoolomgevingen en vindt plaats in het eerste kwartaal van 2020. De proef wordt bij twee scholen in Rotterdam uitgevoerd, de Theresiaschool in Bloemhof en OBS Pluspunt in ‘s Graveland.
 

Effecten op verkeersveiligheid

Met tijdelijke aanpassingen in de buitenruimte onderzoekt de gemeente wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid, zodat het voor kinderen (en ouders) veiliger en makkelijker is lopend of fietsend naar school te gaan. In aanloop naar dit experiment ging wethouder Bokhove op openbare basisschool Pluspunt in gesprek met ouders over hoe zij de verkeersveiligheid rondom school ervaren. Zij stelt: “Door kinderen vooral lopend en fietsend naar school te brengen, leveren ouders een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid. Als veel ouders dat doen, wordt het verkeer rond de school rustiger en overzichtelijker. Andere ouders zullen hun kind dan ook eerder lopend of fietsend brengen of zelfstandig naar school laten gaan.”
 

Verkeerseducatieprogramma's

De verkeersveiligheid rond scholen is een zorg en belangrijke taak van de gemeente. Zo stimuleert de gemeente met een actieve benadering dat scholen deelnemen aan verkeerseducatieprogramma’s. En met de inzet van verkeersleerkrachten speelt de gemeente bovendien in op de capaciteitsproblemen in het onderwijs. De Schoolbrengweek wordt georganiseerd door School op Seef samen met de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids