Foto: Chris van Houts

Irene Moors heeft namens de VriendenLoterij een cheque van 536.000 euro overhandigd aan stichting De Schoolschrijver. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan De Schoolschrijver zich richten op verdere groei en innovatie om zo meer kinderen in Nederland een taalsterke toekomst te bieden. Dit meldt De Schoolschrijver.

Een op de tien kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden. Stichting De Schoolschrijver ontwikkelt creatieve en effectrijke programma’s voor kinderen op de basisschool. Hierbij spelen kinderboekenschrijvers - de Schoolschrijvers - een belangrijke rol. Met hun taalgevoel en verbeeldingskracht helpen zij kinderen het plezier van lezen en schrijven ontdekken en daarmee de rijkdom van taal. Met deze programma’s helpen we laaggeletterdheid voorkomen bij kinderen in de cruciale leeftijd van 6 tot 12 jaar. 
 

Leesmotivatie dé sleutel tot een geletterde generatie 

Als het om leesplezier gaat, bungelt Nederland onderaan in een onderzoek onder vijftig landen (PIRLS 2018). Ruim 25 procent van alle basisschoolkinderen gaat van school met een leesachterstand van twee jaar (Inspectie van het Onderwijs, 2018). Leesmotivatie is een belangrijke sleutel tot het voorkomen van een taalachterstand.
 

De aanpak van stichting De Schoolschrijver

Vanaf de oprichting in 2010 biedt De Schoolschrijver een halfjaarprogramma voor taalzwakke basisscholen, een interventie waarbij een kinderboekenschrijver als Schoolschrijver een halfjaar aan een basisschool verbonden is. Jaarlijks kunnen vijftig scholen aan dit programma deelnemen. Inmiddels zijn hiermee meer dan 30.000 kinderen, hun leerkrachten en ouders bereikt. Op basis van het succes van dit halfjaarprogramma is ook De Schoolschrijver-maand ontwikkeld, een online programma met verhalen, filmpjes en opdrachten van Schoolschrijvers. De Schoolschrijver werkt structureel samen met landelijke partijen zoals Stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum, bibliotheken, scholen en gemeenten.
 

Innovatie

Dankzij de gift van de VriendenLoterij kan De Schoolschrijver de komende jaren verder (digitaal) innoveren, steeds maximaal aansluitend bij de belevingswereld van kinderen. Ook kan De Schoolschrijver doorgroeien en meer kinderen in heel Nederland bereiken. In 2020 - 2021 wil De Schoolschrijver 70.000 kinderen op ruim 400 basisscholen bereiken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids