Normal_imagesha6w2t18

Vanaf 1 januari 2018 vallen peuterspeelzalen onder de Wet harmonisatie kinderopvang. Kinderopvangorganisaties zijn nu bang dat ouders hun kinderen thuis gaan houden. De nieuwe regels zijn te ingewikkeld en daarnaast kost het ouders mogelijk meer geld. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het kabinet wil dat alle peuters minimaal twee dagdelen naar de kinderopvang gaan. Zo krijgen alle peuters een gelijke start en kunnen mogelijke taalachterstanden zo vroeg mogelijk worden aangepakt. Kinderopvangorganisatie trekken echter aan de bel: ze zijn bang dat door de nieuwe wet er juist minder kinderen uit achterstandswijken naar de kinderopvang gaan. De nieuwe regels zijn veel te ingewikkeld geworden.

Vanaf 1 januari moeten álle ouders de opvang eerst helemaal zelf betalen. Afhankelijk van het inkomen kunnen ze dan een deel weer terugkrijgen via de belastingdienst. En juist voor ouders die het Nederlands niet als moedertaal hebben of laaggeletterd zijn, is de taal die de overheid hanteert meestal te ingewikkeld, zegt oudervereniging BOinK. Bovendien zijn veel ouders ook niet in de gelegenheid het opvangend eerst voor te schieten.

Staatssecretaris Tamara van Ark zegt in een reactie het jammer te vinden als er door de nieuwe wet minder kinderen naar de peuterspeelzaal zouden gaan. Als ouders vragen hebben, kunnen ze terecht bij de peuterspeelzaal, gemeente of belastingdienst, benadrukt ze.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids