Normal_voorlezen_lezen_kind_ouder_opa

Deze week is het de Week van de Alfabetisering, een campagneweek om laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Daarnaast viert het leesbevorderingsprogramma BoekStart haar tienjarig bestaan. Dit meldt Stichting Lezen.

Vanaf woensdag 5 september delen BoekStartcoaches een voucher uit aan ouders waarmee ze de speciale uitgave van het Woezel & Pip-boekje Samen ontdekken kunnen ophalen in de Bibliotheek. Op steeds meer consultatiebureaus in het land komen wekelijks BoekStartcoaches langs. De BoekStartcoach gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen.

BoekStartcoach

Laagtaalvaardige ouders bezoeken minder gemakkelijk een bibliotheek. De BoekStartCoach is in het leven geroepen om ouders die weinig affiniteit hebben met (voor)lezen of die laagtaalvaardig zijn te bereiken op de plek waar bijna alle ouders komen: het consultatiebureau. Een BoekStartCoach is een speciaal opgeleide bibliotheekmedewerker die  aanwezig is op het consultatiebureau en met ouders in gesprek gaat over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Het doel van deze persoonlijk gerichte  extra inspanning, is ook deze  ouders te bewegen  om al in de babyperiode een voorleesroutine op te bouwen. De BoekStartCoach beantwoordt vragen over leesbevordering en mediaopvoeding. Daarnaast promoot de BoekStartCoach (bezoek aan) de bibliotheek. Er zijn sinds 2016 al 75 BoekStartCoaches in Nederland.

Belang van (voor)lezen

14 procent van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig, zowel op school, op de kinderopvang als thuis. Daarom is lezen naast een leuk moment samen, ook heel belangrijk voor de ontwikkeling, gezondheid en kansen van een kind.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids