Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

Sinds de couppoging van vorige maand in Turkije is het aantal meldingen van bedreigingen, intimidatie en discriminatie onder Turkse Nederlanders toegenomen. Zo ook in Nederland. Alleen al in Amsterdam hebben 150 ouders aangegeven hun kinderen te willen uitschrijven van scholen die gelieerd zijn aan de Gülen-beweging, laat de Islamitische Scholenbesturen Organisatie weten. Dat meldt NOS. 

Stichting School en Veiligheid waarschuwt dat scholen zich moeten voorbereiden op de toegenomen spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap na de mislukte staatsgreep. “Scholen moeten nadenken over hoe ze deze thema's gaan aanpakken om ervoor te zorgen dat kinderen niet buiten de boot vallen”, zegt Klaas Hiemstra van de stichting. Hiemstra benadrukt dat het voor de school niet van belang is wie aan welke kant staat. Het gaat erom wat leerlingen hebben beleefd en hoe ze erin staan, zegt Hiemstra. Docenten moeten volgens de stichting alert zijn dat leerlingen niet in het Turks discussies beginnen.

Ook het ministerie van Onderwijs houdt rekening met spanningen in de klas. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs liet in Nieuwsuur weten dat het ministerie een taskforce heeft samengesteld die scholen in grote steden actief benadert. “Het is belangrijk dat leraren weten hoe ze hier mee om moeten gaan”, aldus Dekker.

Zeven basisscholen die op sociale media als Gülenscholen worden bestempeld, raken leerlingen kwijt. Uit navraag van Trouw blijkt dat inmiddels 24 vooral Turks-Nederlandse kinderen zijn uitgeschreven. Ouders halen hun kinderen bij de scholen weg omdat ze niet meer geassocieerd willen worden met de islamitische prediker Fethullah Gülen. Volgens de Turkse president Erdogan is hij het brein achter de mislukte staatsgreep. Fanatieke aanhangers van Erdogan hebben zwarte lijsten rond laten gaan via social media met daarop onder andere scholen die ze met Gülen in verband brengen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids