Normal_test_proefwerk_citotoets

Vier dyslectische kinderen van OBS De Tjalk in Lelystad moeten de Cito-toets overdoen, omdat de opgaven aan hen werden voorgelezen. De onderwijsinspectie gaat niet akkoord met de gang van zaken en wil dat de kinderen de toets nog een keer op de juiste manier maken. Dit meldt De Stentor.

De school kwam tot dit besluit omdat er vorig jaar technische problemen waren rond de toets en dit voor dyslectische leerlingen extra lastig kan zijn. Toen de school het afname-protocol erop nasloeg, konden zij geen regels vinden omtrent het voorlezen van toetsopgaven. Daarom gingen zij over tot het voorlezen van de toets.
 
Volgens de onderwijsinspectie hadden de leerlingen met dyslectie de toets via de computer moeten maken. Na onderzoek besloot de onderwijsinspectie dat de vier dyslectische kinderen de toets over moeten doen. Zowel ouders als kinderen reageerden hier begripvol op. Het is nog niet bekend wanneer de kinderen de toets moeten overdoen. 
 
OBS De Tjalk  is eerder door de inspectie aangemerkt als 'zwakke school'. De school staat daardoor onder verscherpt toezicht. 
 
© Nationale Onderwijsgids