Gedeputeerde Meindert Stolk las kinderen voor tijdens start Kinderboekenweek

Hoe gaat het er thuis aan toe bij Ari en Loek? Gedeputeerde Meindert Stolk vertelde het de kinderen van groep 4 van basisschool De Kleine Keizer in Loosduinen. In het kader van de Kinderboekenweek las hij de leerlingen voor uit het boek ‘Hier zijn Ari en Loek’ van auteur Yvonne de Vries. Een verhaal over een ‘samengezin’ en hoe je bijvoorbeeld ineens een nieuwe broer of zus of bonusvader of bonusoma erbij hebt. Dat meldt de provincie Zuid-Holland.

Regelmatig voorlezen aan jonge kinderen is een prima eerste aanzet tot het later zelf goed leren lezen. Wie goed leert lezen kan in zijn latere jeugd en daarna genoeg kennis opdoen en zich verder ontwikkelen. De provincie vindt het goed kunnen lezen belangrijk en ondersteunt samen met uitvoeringsorganisatie Probiblio onder meer de leesbevordering en de bestrijding van laaggeletterdheid in Zuid-Holland.

Voorlezen aan jonge kinderen 

Goed leren lezen start vaak met het voorlezen aan jonge kinderen. Zo raken ze bekend met onze taal en maken zij kennis met de wereld om hen heen. Daarnaast worden zij vaak al op jonge leeftijd geïnspireerd door de fantasierijke verhalen. Voor kinderen en jongeren maakt het een groot verschil of ze goed kunnen lezen of niet. Lezen is noodzakelijk voor het leerproces, thuis en op school.

Verhalen en gedichten 

Het gaat daarbij niet alleen om kennis. Ook verhalen en gedichten helpen kinderen om de wereld om hen heen beter te begrijpen, het bevordert de creativiteit het leidt vaak tot het meer begrip te hebben voor anderen. Zo kunnen zij beter deelnemen aan onze samenleving.

Thuis 

Van 4 tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema is ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en dat staat in deze kinderboekenweek centraal. Wat zijn de verschillen en wat de  gelijkenissen? In diverse kinderboeken komen allerlei thuissituaties aan bod. Wat betekent thuis voor anderen bijvoorbeeld bij jou in de straat of in verre landen. Zo leer je meer over de verschillende (t)huizen die er zijn.

Kunstgebouw heeft een handig lespakket uitgebracht om in de klas te gebruiken bij de behandeling van dit thema.

Door: Nationale Onderwijsgids