Kinderboekenauteurs lezen voor op basisscholen in Amsterdam

Kinderboekenauteurs hebben woensdagochtend voorgelezen op basisschool Laterna Magica op IJburg in Amsterdam. Het is tenslotte nog steeds Kinderboekenweek. Het voorlezen is hard nodig, want steeds minder kinderen pakken een boek om in hun vrije tijd te gaan lezen. Dat meldt Het Parool. 

Schrijfster van het boek Hier zijn Ari en Loek, Yvonne de Vries, stond gisteren voor de klas vanwege de speciale lesdag in het kader van de Kinderboekenweek. Samen met zestien andere auteurs en illustratoren gaat ze op initiatief van Marjoleine Wolf van de Amsterdamse Boekhandel scholen bij langs om voor te lezen. Op die manier komen de boeken naar de kinderen in plaats van andersom.

Minder dan een half uur lezen 

Volgens de cijfers is dat ook nodig. 63 procent van de 10-jarigen geeft aan buiten schooltijd per dag minder dan een half uur te lezen. Uit onderzoek van het Expertisecentrum Nederlands was dit in 2016 nog 52 procent.

Voordelen van lezen 

Voor kinderen zitten er ontzettend veel voordelen aan lezen. “Lezen helpt kinderen ontwikkelen. Het bevordert het concentratievermogen, taalvaardigheid en woordenschat”, aldus Rozemarijn Visser, woordvoerder van de Kinderboekenweek. “Op persoonlijk vlak maakt lezen je empathischer, waardoor kinderen de wereld om zich heen beter begrijpen. Je wordt er uiteindelijk een leuker mens van.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk