Normal_normal_238034272_ab81794046_o

De 20.000ste leerkracht van Nederland heeft een online scholing in de aanpak van kindermishandeling afgerond. 20.000 van de 100.000 Nederlandse leerkrachten weet inmiddels dankzij een nationale campagne tegen kindermishandeling hoe ze signalen moeten herkennen en hoe te handelen. In Nederland worden ieder jaar ruim 118.000 kinderen mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Dit meldt de Augeo Foundation. 

Doelenorganisatie Augeo en Jongeren Taskforce Kindermishandeling hebben een grote campagne georganiseerd die basisscholen ondersteunt in de aanpak van kindermishandeling. De online scholing die Juf Harjanna als 20.000ste gedaan heeft is daar een onderdeel van. Leerkrachten worden tijdens de e-learning geleerd om signalen dat een kind mishandeld wordt te herkennen. Daarnaast krijgen de onderwijsprofessionals handvatten uitgereikt in hoe ze hun opvoedzorgen met ouders kunnen bespreken. Ook is er aandacht voor werken volgens de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Mariëlle Dekker, directeur Augeo en initiatiefnemer van de Jongeren Taskforce Kindermishandeling: “Uit onderzoek blijkt dat professionals die werken volgens de Wet Meldcode en geschoold zijn, eerder in actie komen wanneer zij zich zorgen maken over een kind.”

Herkenning van kindermishandeling zou veel aandacht van basisscholen en leerkrachten moeten krijgen, vindt juf Harjanne. “Als je naar de statistieken kijkt, zit er in elke klas één kind dat mishandeld wordt. De afgelopen jaren heb ik echt niet alle kinderen eruit gehaald. Leren wat je kunt doen als het niet goed gaat met een kind, zou binnen scholen net zoveel aandacht moeten krijgen als bijvoorbeeld taal en rekenen.”

Ook Dekker ziet het belang bij het inschakelen van leerkrachten. “Juist als onderwijsprofessional heb je zo’n essentiële rol; je kunt echt het verschil maken in het leven van een kind. We roepen dan ook alle leraren op zich te scholen en kindermishandeling aan te pakken.”

© Nationale Onderwijsgids