Meer emotioneel verwaarloosde kinderen vanwege ouders met geldproblemen

Ouders die last hebben van financiële stress zorgen, volgens Veilig Thuis, voor een recordaantal meldingen van emotioneel verwaarloosde kinderen. In de eerste helft van dit jaar waren er al meer dan 13.000 verwaarloosde kinderen. Volgens Veilig Thuis spelen de aanhoudende inflatie, de hoge energiekosten en de krappe huizenmarkt een grote rol hierin. Dat meldt de NOS. 

Die componenten kunnen voor meer onrust zorgen in gezinnen en daar kunnen dan weer ruzies door ontstaan, waar de kinderen ook bij zijn. “Door de stress vinden ouders het ingewikkeld om te kijken wat er belangrijk is voor hun kinderen. Ze geven onvoldoende liefde en aandacht”, aldus Veilig Thuis-voorzitter Judith Kuypers.

Melding van kindermishandeling 

Ook is er meer aandacht voor kindermishandeling. Scholen vinden het erg lastig om zoiets te melden. Veilig Thuis werkt nu samen met scholen om die drempel juist te verlagen.

Iedereen die slachtoffer is of vermoedt dat een kind mishandelt wordt kan zich bij Veilig Thuis melden. Zij gaan dan vervolgens in gesprek met het kind en de ouders en probeert ze verder te helpen. Dit kunnen ze doen door professionals aan ouders te koppelen die kunnen helpen met de situatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk