Normal_vlag_duitsland

Op woensdag 24 januari bezoekt staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Euregio. Het werkbezoek is bedoeld om te inventariseren waar er kansen liggen voor grensoverschrijdende samenwerking en hoe belemmeringen weggenomen kunnen worden, onder andere op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Dit meldt Rijksoverheid.

De Euregio is een groot gebied aan weerszijden van de grens in Nederland en Duitsland. Aan Duitse kant strekt de regio zich uit over delen van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Aan Nederlandse kant horen delen van de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland bij de Euregio. In het gebied wonen bijna 3,4 miljoen mensen.
 
Staatssecretaris Knops brengt onder andere een bezoek aan Pronova Praktijkonderwijs. Leerlingen in de richtingen detail en horeca krijgen daar Duitse les volgens een zelf-ontwikkelde methode die zeer succesvol is, en aansluit bij het praktijkgerichte karakter van het onderwijs.
 
Steeds meer scholen en instellingen werken samen in de grensregio. Zo zijn de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen met verschillende partners een Kennis- en Innovatiewerkplaats gestart. Bij de nieuwe innovatiewerkplaats worden Nederlandse studenten gestimuleerd om stage te lopen en af te studeren bij bedrijven in de Duitse grensregio en Duitse studenten in Nederland. Ook het Nederlandse en Duitse beroepsonderwijs in de grensregio is bezig met het project 'Leren zonder grenzen', dat ervoor moet zorgen dat leerlingen na het afronden van hun opleiding ook in het buurland inzetbaar zijn. 
 
Veel basisscholen in de grensregio’s willen buurtaalonderwijs opnemen in hun beleid of hebben dit al gedaan. Hoe dit in hun curriculum past, is aan de scholen. Draagkracht onder besturen, provincies en vooral ook de werkvloer is hierin onmisbaar. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids