Opnieuw verhaal grensoverschrijdend gedrag bij Radboud Universiteit

Het is druk op de afdeling personeelszaken van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Er komen opnieuw geluiden van grensoverschrijdend gedrag naar buiten. Onderzoeksprogramma Argos had zaterdag twee studenten van de universiteit te gast. Zij vertelden over een hoogleraar die hen voor langere periode stalkte. Dat meldt de Gelderlander.

De twee vrouwen vertellen in de uitzending van Argos over een hoogleraar psychologie. De ene vrouw werkte na haar studie voor een bedrijf van de leraar. De andere vrouw heeft hier ook gewerkt.

Tijdens hun werkzaamheden bij het bedrijf kregen de vrouwen voor langere tijd berichten van de hoogleraar. Die zouden steeds explicieter en intiemer worden. In plaats van gesprekken over het werk zouden zij hebben gepraat over het uiterlijk van de vrouwen.

De hoogleraar stuurde berichten als ‘Cuti’ – ander woord voor schatje – en ‘Als je terug komt. bespring ik je, maar niet letterlijk hoor’.

Melding

Uiteindelijk vertelt de hoogleraar aan een van de vrouwen dat hij eigenlijk verliefd is op haar. In Argos vertellen de dames dat het lang heeft geduurd voordat zij hun grens aangaven bij de leraar. Dat zou te maken hebben gehad met zijn machtspositie. De vrouwen werkten immers voor hem. Dat zou de reden zijn dat zij niet direct iets zeiden van het gedrag.

Inmiddels is de professor bestraft. De universiteit gaf hem echter slechts een waarschuwing. In een brief werd hem verzocht om dit gedrag niet weer te vertonen.

Klachten

In de documentaire vertelt een van de vrouwen dat zij klachten overhield aan het contact met de hoogleraar. Ook zou zij met een burn-out thuis komen te zitten.

Het is niet de eerste keer dat er een verhaal van grensoverschrijdend gedrag binnen de Nijmeegse universiteit naar buiten komt. Recent ging een medewerker van de opleiding Artificial Intelligence bij de universiteit weg. Een aantal jaren geleden wilde de universiteit een hoogleraar aanstellen als decaan van de afdeling filosofie. Bij hem bleek ook dat hij grensoverschrijdend gedrag had vertoond.

Door: Nationale Onderwijsgids