Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

De in november opgestapte hoogleraar van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt al tien tot vijftien jaar grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Dit concludeert UvA-universiteitsblad Folia na onder ander interviews met anonieme betrokkenen. Dit meldt Het Parool.

In november werd bekend dat de voormalig hoogleraar werd beschuldigd van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. In juni had de faculteit "verontrustende meldingen" ontvangen over de hoogleraar. Hierop werd een onderzoeksbureau gevraagd de kwestie te bekijken en feitenonderzoek te doen. Het bureau constateerde dat er inderdaad sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Bovendien kwam naar boven dat er gedurende een langere periode op de bewuste afdeling een gevoel van onveiligheid heerste. Toen de UvA had besloten dat hij niet kon terugkeren, nam hij zelf ontslag.
 
Folia meldt nu op basis van eigen onderzoek dat de hoogleraar meerdere hiërarchisch ongelijkwaardige relaties is aangegaan met vrouwelijke studenten en medewerkers. Dit zou al tien tot vijftien jaar gebeuren. In het artikel beschrijven geïnterviewden de hoogleraar als iemand met 'hoogstaande academische kwaliteiten' en tegelijkertijd als 'heel manipulatief'. Hij stond bekend om zijn geflirt en ongepaste opmerkingen. Om welke hoogleraar het gaat, is niet bekendgemaakt.
 
Decaan André Nollkaemper van de faculteit zei destijds het “onacceptabel” te vinden “dat er binnen onze academische gemeenschap plekken zijn waar een cultuur heerst waarin medewerkers zich niet veilig voelen".
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids