Universiteit Maastricht onderzoekt talen en dialecten tussen Maas en Rijn

Terra Mosana is een Euregionaal project dat de gemeenschappelijke geschiedenis van de Euregio (Maastricht, Luik, Aken, Beringen, Jülich, Leopoldsburg, Tongeren) bestudeert. In die geschiedenis horen ook de talen van vroeger en nu.  Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur in Limburg van de Universiteit Maastricht trekt de kar: “Wij willen weten, én aan iedereen laten horen, hoe rijk de talen en dialecten zijn tussen Maas en Rijn. Ondanks de coronacrisis is dit een mooi voorbeeld van onderzoek dat prima door kan gaan en wellicht zelfs een extra impuls kan krijgen." Dit meldt de Universiteit van Maastricht.

"Het doel van dit project is om sprekers zeven korte zinnen te laten inspreken in hun eigen taal/en of dialect/en. In deze zinnen staat de gedeelde geschiedenis van de Euregio centraal. We vragen aan deelnemers om de zinnen te vertalen naar hun eigen taal/en of dialect/en en in te spreken via WhatsApp op het daarvoor bestemde telefoonnummer (0031 6 8747 3826). Dit kan ieder dialect of taal zijn dat hier nu gesproken wordt (Mestreechs, Duits, Nederlands, Turks, mengtaal, etc.). De verzamelde geluidsfragmenten worden samengevoegd tot een geluidskunstwerk. Dit geluidskunstwerk kan te horen zijn in exposities, films, podcasts, etc." aldus Cornips.
 

Laat anderen meedoen

“Inmiddels hebben zo’n veertig personen zinnen ingesproken, met dialecten vooral uit Nederland en Vlaanderen, Wallonië en Duitsland. Zo zijn er nu zinnen ingesproken uit Maastricht, Sittard, Eijs, Stein Heerlen, Landgraaf, Noorbeek, Voerendaal, Hoesselt, Luik, Tongeren, Riemst en zelfs zinnen in het Syrisch-Arabisch. Meedoen kan nog. Wie weet zijn er mensen die, vanwege deze bijzondere omstandigheden, tijd hiervoor vrij kunnen maken. Bijvoorbeeld je kinderen, of bel je opa of oma en vraag of ze via jouw telefoon de zinnen kunnen uitspreken. De deadline is nog verlengd tot dinsdag 31 maart 2020.”
 

Zinnen

De bedoeling is om de volgende zeven zinnen door deelnemers te laten vertalen en inspreken:
  1. De inwoners die tussen de Maas en de Rijn leven hebben samen één geschiedenis. Wij verstaan elkaar over de landsgrenzen.
  2. De Romeinen introduceren nieuwe kennis, technieken en regels. Zij creëren eenheid in de Euregio.
  3. Wie kent Koningin Gerberga? Zij is een krachtige vrouw die net vóór het jaar 1000 over het Westelijke Frankenrijk regeert: een groot rijk in Noordwest-Europa. Zij bezat ook veel grond in de Euregio.
  4. Stromen pelgrims bezoeken kerken en kloosters in de middeleeuwen. Dat levert werk op én inkomsten.
  5. Continu belegeren legers de steden in de Euregio. Oorlogen worden uitgevochten met veel schade en armoede tot gevolg.
  6. Romeinen, Franken, Duitsers, Fransen, maar ook ambachtsmannen uit Italië: zij komen hier allemaal wonen en werken. Onze Euregio kent al eeuwenlang immigratie.
  7. Van Servaas tot Lambertus. Van Henric van Veldeke tot d’Artagnan. Veel verhalen vertellen ons verleden tussen Maas en Rijn.
 
Meer informatie over het project is hier te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids