Normal_school__schoolbord__klas

Vanaf het nieuwe schooljaar zullen onderwijsprofessionals weer rekening moeten houden met enkele wijzigingen in de wet- en regelgeving. Per 1 augustus treden deze nieuwe maatregelen officieel in werking. De komende dagen licht de Nationale Onderwijsgids telkens twee van de belangrijkste veranderingen toe. Vandaag: de Wet beroep leraar en lerarenregister en de aangescherpte Code Goed Bestuur voor het primair onderwijs.

Wet beroep leraar en lerarenregister

Bekwaamheidseisen

De nieuwe Wet beroep leraar en lerarenregister is per 1 augustus 2017 van kracht. Ondanks veel tegenstand vanuit het onderwijsveld ging de Eerste Kamer in februari akkoord met de invoering. De wet bakent het beroep van leraar af en legt vast aan welke bekwaamheidseisen docenten moeten voldoen. De wet moet het onbevoegd lesgeven terugdringen en de professionalisering van de beroepsgroep stimuleren.

Docenten moeten op drie gebieden hun bekwaamheid kunnen aantonen:

  • vakinhoudelijk
  • vakdidactisch en
  • pedagogisch

Lees hier in het rapport Herrijking bekwaamheidseisen een uitgebreide beschrijving aan welke eisen leraren per onderwijsniveau (po, vo, mbo en hoger onderwijs) moeten voldoen.

Lerarenregister

Ook wordt geleidelijk het Lerarenregister ingevoerd. Vanaf 1 augustus 2018 zijn leraren verplicht zich te registreren. Het register is een initiatief van de Onderwijscoöperatie met als doel de positie van leerkrachten te versterken. In dit beroepsregister worden alleen bevoegde docenten opgenomen. In het online systeem moeten docenten vervolgens hun vaardigheden en bijscholingsactiviteiten bijhouden. Iedere vier jaar wordt een inschrijving opnieuw beoordeeld. Leraren die niet voldoen aan de criteria, die door de beroepsgroep zelf mogen worden vastgesteld, krijgen een aantekening. Vanaf 2026 is ontslag mogelijk als een docent niet aan de eisen van het register voldoet.

Leraren kunnen zich al vrijwillig registreren voor het register. Inmiddels hebben zo'n 79.000 docenten dit gedaan.

Aanscherping Code Goed Bestuur (primair onderwijs)

Een goed functioneren van schoolbesturen en schoolleiders is cruciaal voor goed onderwijs. Wat goed bestuurlijk handelen inhoudt, heeft de PO-Raad vastgelegd in de Code Goed Bestuur. In juni ging de Algemene Ledenvergadering van de sectorraad akkoord met aanpassingen van de code. De wijzigingen zijn met name gericht op het tegengaan van belangenverstrengeling, het bevorderen van transparantie en het bevorderen van de samenwerking tussen bestuur en toezicht.

Lees hier de nieuwe versie van de Code Goed Bestuur met alle wijzigingen die per 1 augustus 2017 ingaan. In augustus publiceert de PO-Raad een toelichting op de nieuwe regels.

Het Wet beroep leraar en de aangescherpte Code Goed Bestuur zijn niet de enige veranderingen in het onderwijs per 1 augustus 2017. Benieuwd naar wat er nog meer gaat veranderen? Lees dan ook Deel 2 en Deel 3 van onze reeks 'Nieuwe wet- en regelgeving', met onder meer: een lichtere fusietoets, instemmingsrecht voor ouders en vernieuwd toezicht van de onderwijsinspectie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids