Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Studenten verpleegkunde van NHL Hogeschool en het Friesland College zullen in de toekomst bijna geheel in de praktijk worden opgeleid. Hiertoe hebben de beroepsopleidingen tot verpleegkundige en het Medisch Centrum Leeuwarden vorige week een convenant ondertekend. Dit meldt het Friesland College. 

De organisaties springen daarmee in op de steeds maar doorgaande innovatieve ontwikkelingen in de zorg, waardoor de aangeboden leerstof tijdens de opleiding alweer verouderd is op de dag dat de student is afgestudeerd. Het is de bedoeling dat de studenten vanaf het begin van het tweede studiejaar de opleiding verpleegkundige volledig volbrengen in de praktijk van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). De praktijkroute sluit aan bij leren volgens het 70-20-10-principe: 70 procent op de werkvloer, 20 procent via coaching en samenwerking en slechts 10 procent klassikale theorie. De opleiding wordt zo op maat gesneden en levert de student meer regie over zijn leertraject en persoonlijk leerdoelen.
 
Het Friesland College is in 2015 begonnen met een pilot in de ouderenzorg. Een jaar later is de mbo-instelling een proef gestart in het MCL met leren in de praktijk. In totaal studeren er jaarlijks honderd mbo-studenten via de praktijkroute in het MCL. NHL Hogeschool treedt per 1 september met een eerste groep van vijftien hbo-studenten in de voetsporen van het Friesland College.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids