Normal_friese_vlag__varen__water

Friesland krijgt de komende jaren te maken met een enorme toename in het aantal toeristen. Om de recreatiebranche te helpen daar het maximale uit te halen, gaan studenten van het Friesland College en NHL Stenden ondernemers uit die sector nu ondersteunen. Dit meldt het Friesland College. 

Onder de noemer Toerisme Coöperatie Fryslân wordt er binnenkort op twee locaties met een pilot gestart: de VVV in Grou en de Rabobank in Sneek. Op deze plekken zullen mbo- en hbo-studenten klaarstaan om ondernemers te helpen zo goed mogelijk in te spelen op de toename van toeristen. Volgens het Friesland College is dat nu nog lang niet altijd het geval. "De behoefte van de gast verandert en wij - ondernemers - moeten mee. Hoe ideaal is het als wij dit samen doen met het onderwijs," zo stelt voorzitter Gerard Cremer van de de Toerisme Alliantie Friesland (TAF). 
 
Ook voor de betrokken onderwijsinstellingen is de samenwerking gunstig. Bestuursvoorzitter Erica Schaper van NHL Stenden stelt dat dankzij deze samenwerking mbo'ers kunnen uitgroeien tot professionals. Frank van Hout, bestuurslid van het Friesland College, trekt het nog breder: "Een sterke gastvrijheidssector draagt niet alleen bij aan groei in economische zin, maar ook aan een goede leefbaarheid en omgeving."
 
De pilot gaat binnenkort van start. Naar verwachting zullen vooral kleine (familie)bedrijven gebruik gaan maken van de ondersteuning.
 
Door: Nationale Onderwijsgids