Normal_politiebordje._politie

Vijfentwintig havo- en vwo-leerlingen van middelbare scholen in Drenthe, Friesland en Groningen gaan de politie helpen bij het opsporen van online heling. Via de NHL Hogeschool en de Politieacademie gaan ze aan de slag als diender. Dit meldt Volkskrant.

De leerlingen krijgen bestaande zaken voorgelegd waarin de namen omwille van de privacy zijn veranderd. Vanaf een foto met gestolen voorwerpen bijvoorbeeld kunnen de leerlingen via internet achterhalen waar de voorwerpen vandaan komen. Zij krijgen geen inzage in politiedossiers.
 
Projectleider Joyce Kerstens van het lectoraat Cybersafety van de NHL Hogeschool: “Vergeleken met zedenzaken of geweldsdelicten is de prioriteit voor diefstal laag bij de politie. Scholieren kunnen de politie leren waar de digitale hangplekken zijn en waar zij de juiste informatie kunnen vinden.”
 
Volgens Wouter Stol, lector Cybersafety op NHL Hogeschool en de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit moet de politie snel meer kennis opdoen over cybercriminaliteit en digitalisering. Met zo'n 60 duizend medewerkers heeft de Nationale Politie die kennis niet meteen in huis, erkent Stol. In de tussentijd kunnen de scholieren hen een handje helpen.
 
Naast de scholieren werken ook studenten Forensische orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam en een onderzoeksgroep van criminologen mee aan de proef. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids