Normal_rolstoel__handicap__parkeerplek

Gemeenten moeten vanaf volgend jaar aan mensen die niet in een gewone werkomgeving kunnen functioneren een voorziening in de vorm van beschut werk aanbieden. Een wetsvoorstel met deze verplichting is gisteren aan de Tweede Kamer voorgelegd. In hetzelfde voorstel is ook de mogelijkheid opgenomen dat mensen bij wie op de werkplek is vastgesteld dat zij niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, via de zogenoemde Praktijkroute worden opgenomen in het doelgroepregister van de banenafspraak. Dit meldt Rijksoverheid.

Nadat eerder dit jaar uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar voren kwam dat het aantal gerealiseerde beschut werkplekken in gemeenten nog nauwelijks van de grond komt, kondigde staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW maatregelen aan. “Dit strookt niet met de doelstelling van de Participatiewet om personen naar hun mogelijkheden te laten werken”, aldus Klijnsma. Nieuw in het wetsvoorstel is ook dat mensen straks zelf een advies voor beschut werk kunnen aanvragen.

In het voorstel zijn ook maatregelen opgenomen om de uitvoering van de Participatiewet verder te vereenvoudigen. Om de toegang tot het doelgroepregister en het plaatsen op een baan te versnellen, wordt de Praktijkroute ingevoerd. Nu uit onderzoek blijkt dat de loonwaardemeting op de werkplek ook een goede manier is om vast te stellen of iemand tot de doelgroep van de banenafspraak behoort, gaat Klijnsma dit bij wet regelen. Gemeenten en werkgevers zijn sterk voorstander van deze methode die zij als minder bureaucratisch en minder omslachtig ervaren.

Klijnsma hoopt de aanpassingen voor de Participatiewet al per 1 januari 2017 in werking te laten treden. Het parlement moet eerst nog instemmen met het wetsvoorstel van de staatssecretaris.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids