Logo_download__4_

Nederland is 35 jonge vakkampioenen en vakteams rijker. 315 mbo’ers lieten zich van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 16 t/m 18 maart in RAI Amsterdam plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden,  met als doel om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Dit meldt Skills Heroes.

Ruim 6000 mbo-studenten van 56 mbo-scholen deden mee aan de voorrondes van deze Skills Heroes editie. Uiteindelijk bereikten 315 mbo’ers de finales in Amsterdam. Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken nog 13 finales op schoollocaties gehouden, waaraan ruim 100 finalisten meededen.
 
“Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig”, zegt leraar van het jaar Merel Brugman. “Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Dat is alleen maar positief.” 
 
Skills Heroes geeft de Nederlandse kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: WorldSkills 2017, het WK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 14 tot en met 19 oktober in Abu Dhabi, de Verenigde Arabische Emiraten. Zo’n 1.300 jongeren tot 25 jaar nemen het daar op tegen vakgenoten uit 58 landen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het WK gaan.
 
Met Skills Heroes benadrukt WorldSkills Netherlands, de mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van onderwijs, het belang van vakmanschap. Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands ook vakwedstrijden voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool (Skills Juniors) en vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents). WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids