Normal_tegelzetten_tegel_mbo_vakmanschap_bouw_ambacht_gereedschap

Van 20 tot en met 22 maart 2019 staat Amsterdam in het teken van de nationale kampioenschappen vakwedstrijden voor het vmbo en mbo van WorldSkills Netherlands. Duizenden mbo-studenten en vmbo-leerlingen hebben voorafgaand aan het driedaagse beroepenevenement Skills The Finals meegedaan aan de kwalificatiewedstrijden. Dit melden de MBO Raad en WorldSkills Netherlands.

De studenten nemen het tegen elkaar op met als inzet de beste vakman of –vrouw te worden in hun beroep. De finalisten voeren opdrachten uit die worden beoordeeld door juryleden uit onderwijs en bedrijfsleven. Op Skills The Finals worden ruim 10.000 bezoekers verwacht, waaronder veel klassen uit het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Zij kunnen de wedstrijden volgen én hun eigen skills ontdekken tijdens meer dan 50 ‘Play Your Skills-activiteiten’.
 
In totaal nemen 650 mbo-studenten, waarvan 310 in RAI en zo’n 350 vmbo-leerlingen deel aan dit NK beroepen. Om zich te plaatsen voor het NK namen de afgelopen maanden ruim 20.000 mbo-studenten en bijna 10.000 vmbo-leerlingen deel aan voorrondes en kwalificatiewedstrijden van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo). 53 ROC’s en 133 vmbo scholen nemen deel aan de vakwedstrijden. 
 
Alle nationale Skills-kampioenen worden gehuldigd tijdens de prijsuitreiking op vrijdagavond 22 maart in RAI Amsterdam. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en andere prominenten reiken dan de medailles aan de talentvolle mbo-ers uit. Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor deelname aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat deze zomer plaatsvindt in Kazan, Rusland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids