Normal_download__1_

Drie weken geleden is Guus Raats, directeur van de regio Groningen van het Alfa-college, met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. Aanleiding was een verschil van inzicht op het gebied van leidinggeven. Nu is ook de opleidingsmanager van de bbl detailhandel gestopt in zijn functie. Dit zou te maken hebben met de verhalen in de media over onrechtmatigheden rond de examens. Dit melden Dagblad van het Noorden en RTV Noord.

Het is al langer onrustig rond het Alfacollege. In anderhalf jaar tijd zijn vijf docenten van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) detailhandel vertrokken. Uit verhalen van ouddocenten blijkt dat de werksfeer gekenmerkt werd door vriendjespolitiek intimidatie en ruzies. Lessen zouden daardoor vaak uitvallen. Daarnaast zou het lesmateriaal niet aansluiten bij de toetsen en zouden de examens verouderd zijn.
 
Ook komen er verhalen los over leerlingen die zonder diploma van school zijn gegaan of een diploma kregen zonder dat de laatste toetsen gemaakt waren. Een leerling hoefde van de opleidingsmanager voor een toets alleen haar naam op te schrijven voor een voldoende. Ook kwam het voor dat voor een examen de vragen én antwoorden alvast gegeven werden en slaagden leerlingen nadat ze bij herhaling exact hetzelfde herexamen mochten maken. Daarnaast zou er een app-groep zijn waarin de antwoorden van de examens werden gegeven. 
 
Volgens woordvoerder Nancy Bosch van het Alfa-college is de situatie momenteel in onderzoek. “Mocht blijken dat er is gefraudeerd, dan nemen we maatregelen.” De onderwijsinspectie wacht dit onderzoek eerst af omdat het Alfacollege zelf al bij de inspectie had aangeklopt over de vermeende misstanden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids