Leraar Culemborgse school pleegt fraude bij tientallen examens Nederlands

Een leraar van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg pleegde examenfraude. Bij 57 van de 60 afgenomen examens paste hij de antwoorden aan. Het gaat daarbij om het examen Nederlands. Dat meldt de NOS.

Een tweede corrector van een andere middelbare school ontdekte de fraude. Dat meldde de persoon meteen aan de Onderwijsinspectie. Samen met de school werd er nogmaals gekeken en kwamen ze tot de conclusie dat er fraude was gepleegd.

Lager eindcijfer 

Sommige leerlingen hebben nu een lager eindcijfer, omdat de aangepaste antwoorden niet meetellen. Een aantal leerlingen had eerst een voldoende, maar dat is uiteindelijk toch een onvoldoende geworden.

Examenfraude 

De leerlingen zijn inmiddels op de hoogte van de examenfraude. Hun toets mogen ze ongeldig laten verklaren en op een later moment opnieuw maken. Twee leerlingen hebben tot nu toe voor die optie gekozen. Rector Thijs Jan van der Leij zegt tegen Omroep Gelderland dat ze leerlingen ook nog een herkansing mogen maken als dat nodig is.

De Onderwijsinspectie vindt het aanpassen van antwoorden compleet ontoelaatbaar. De waarde van het behaalde diploma wordt op deze manier alleen maar minder, aldus een woordvoerder.

'Geen aanpassingen doen' 

Docenten worden elk jaar weer opgeroepen om geen aanpassingen in de antwoorden te doen. “Het niveau van de leerlingen moet in kaart gebracht worden en ze moeten laten zien wat ze na al die jaren kunnen. Leerlingen en docenten zijn hier niet mee geholpen”, aldus de woordvoerder.

Of de docent hierdoor zijn baan kwijtraakt is niet bekend. De school is in gesprek met de leraar en doet verder geen uitspraken over de verdere afhandeling.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk