Examenfraude bij KPMG, deel van de top stapt op

Accountants- en adviesbureau KPMG heeft maatregelen genomen nadat de eerste resultaten van een onderzoek naar fraude met toetsen bekend zijn geworden. Daaruit komt naar voren dat de afgelopen vijf jaar jaarlijks ruim honderd medewerkers onderling antwoorden deelden van verplichte toetsen. Bestuurder bij KPMG Marc Hogeboom, bij het bureau verantwoordelijk voor kwaliteit en integriteit, treedt daarom terug, evenals de voorzitter van de raad van commissarissen Roger van Boxtel.

Ook is afscheid genomen van een aantal bij de fraude betrokken werknemers, anderen hebben een sanctiemaatregel opgelegd gekregen, meldt KPMG. Topvrouw Stephanie Holthuis zegt "enorm geschrokken" te zijn van de bevindingen uit het onderzoek. "Het is onacceptabel dat dit is gebeurd. Kwaliteit en integriteit zijn voor ons van zeer groot belang en hebben voortdurend onze volle aandacht. Iedere onregelmatigheid is er één te veel. Wij onderzoeken de oorzaken, wij leren hiervan en handelen nu daadkrachtig om de organisatie verder te verbeteren en te versterken voor de toekomst."

Selectie- en benoemingsprocedure 

"Terugkijkend, had ik meer oog moeten hebben voor signalen die erop wezen dat er onderling antwoorden voor interne toetsen werden gedeeld binnen KPMG Nederland", bekent Hogeboom, die daarvoor nu zijn verantwoordelijkheid zegt te nemen. Voor de opvolger volgt nu een selectie- en benoemingsprocedure.

Van Boxtel heeft zetel al opgegeven 

Van Boxtel heeft zijn zetel in de raad van commissarissen per 25 juni al opgegeven. Hij bekent zelf een vrijwillige training "niet op correcte wijze" te hebben afgerond. "Hoezeer ik het ook betreur, past mij geen ander besluit dan terug te treden. In de voorbeeldfunctie die ik vervul, mag geen enkele ruimte bestaan voor twijfel aan mijn integriteit", aldus Van Boxtel. Zijn rol wordt nu overgenomen door vicevoorzitter Jolande Sap.

Alle toetsen doorgelicht 

In het onderzoek worden alle toetsen die door KPMG-personeel zijn gemaakt doorgelicht. Een externe deskundige houdt daarbij toezicht op de kwaliteit en zorgvuldigheid, het onderzoek zelf wordt uitgevoerd door een forensische onderzoekstak van het accountants- en adviesbureau.

Examenfraude 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de accountancysector, zegt geschokt te zijn over de fraude die bij KPMG heeft plaatsgevonden. "Examenfraude heeft alles te maken met gedrag en cultuur", zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. "Wij zullen er scherp op toezien dat deze noodzakelijke gedragsverandering zo snel mogelijk wordt ingezet."

Door: ANP