Opnieuw rijexamens Enschede geannuleerd na intimidatie rijschoolhouder

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft donderdag 4 juli drie rijexamens in Enschede geannuleerd. Men kon niet garanderen dat de examinatoren en de kandidaten veilig waren. Een oud-rijschoolhouder achtervolgde de examenauto’s en maakte er filmpjes van. Dat meldt de NOS.

De examenauto’s werden gevolgd omdat de man misstanden wou vastleggen. Kleine rijscholen worden volgens hem namelijk benadeeld door het CBR. Omdat de man een ruzie had met CBR-directeur Alexander Pechtold is hij daardoor uitgeschreven bij de organisatie.

Lastigvallen van medewerkers 

Het CBR spande al eerder een rechtszaak aan tegen de rijschoolhouder. De rechter oordeelde vorig jaar dat de ex-rijschoolhouder moest stoppen met het lastigvallen van medewerkers. Het ging al snel weer mis. Alle rijexamens in Enschede werden in oktober 2023 voor drie dagen geannuleerd. Dit allemaal omdat de oud-rijschoolhouder medewerkers bleef intimideren en lastigvallen. Examinatoren werden tot aan hun woning door de man gevolgd.

Examenterrein in Enschede 

Privégegevens van CBR-medewerkers werden door de man openbaar gemaakt op zijn website. Donderdagochtend 4 juli stond de man opnieuw voor de rechter. Het CBR had de man in 2022 de toegang tot het examenterrein in Enschede ontzegt. Toch was hij in maart van dat jaar wel op het terrein te vinden.

Rijexamens afgebroken 

Het onderzoek naar de misstanden bij het CBR blijft de man voortzetten. Dat gaf hij aan bij de rechter. Het CBR moest daarom wel drie rijexamens afbreken omwille van de veiligheid.

De rest van de rijexamens kon, na een ingreep van de politie, wel doorgang vinden. De rijexamens die afgebroken zijn worden volgens een woordvoerder van het CBR zo snel mogelijk opnieuw ingepland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk