Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Voor mbo-opleidingen is een Onderwijs- en Examenreglement (OER) verplicht. In de OER staan onder meer alle regels en richtlijnen voor het afnemen van toetsen en examens. Het Servicepunt Examinering mbo heeft een handreiking opgesteld met advies voor het opstellen van dit reglement. In de vernieuwde handreiking wordt specifiek ingegaan op welke aandachtspunten er zijn bij de herziening van de kwalificatiedossiers in het mbo. Dit meldt Servicepunt Examinering mbo.

Het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland werkt met een kwalificatiestructuur. Deze structuur bestaat uit kwalificatiedossiers waarin beschreven staan aan welke eisen een leerling moet voldoen om zijn of haar diploma te halen. Per 1 augustus 2016 is een herziening van de kwalificatiestructuur doorgevoerd. Zo bestaan mbo-opleidingen voortaan uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. Het aantal opleidingen binnen het mbo zijn van 600 teruggebracht naar 175 om meer overzicht te creëren. De keuzedelen stellen leerlingen in staat om zich binnen hun opleidingsdomein te specialiseren.

De herziening van de kwalificatiestructuur, waarbij sommige opleidingen flink op de schop zijn gegaan, heeft gevolgen voor de toetsing en examinering in het mbo. In de handreiking van het Servicepunt staan daarom tips en suggesties voor het opstellen van een OER voor opleidingen gebaseerd op de herziene dossiers. De handreiking is bedoeld voor examencommissies en en andere betrokkenen die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de OER.

Download hier de handreiking ‘Het opstellen van een OER’

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids