Leerlingen voortgezet speciaal onderwijs Rotterdam ontvangen volwaardig diploma

Op school jarenlang keihard zwoegen, examen doen, slagen en daarna je diploma ophalen. Een groot gedeelte van de leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs uit Rotterdam kregen geen diploma uitgereikt. Leerlingen die dagbesteding doen of aan het werk gaan kregen tot vorig jaar geen wettelijk diploma. Dat meldt De Havenloods.

Alle 140 geslaagden uit het voorgezet speciaal onderwijs van Rotterdam ontvangen dit jaar een symbolisch cadeau om hun slagen te vieren. Met de officiële Rotterdamse VSO Diploma vlag laten ze zien dat ze erbij horen.

Rotterdamse VSO Diploma vlag 

Jeayla is de eerste geslaagde leerling van 2024. Zij kreeg dan ook als eerste de officiële Rotterdamse VSO Diploma vlag uitgereikt. Jeayla vond het lastig om te zien dat in de wijk allerlei vlaggen met tassen werden opgehangen, maar dat zij al wist dat ze later nooit een echt diploma in ontvangst zou nemen.

Examenreglement 

Zes schoolbesturen in Rotterdam willen hetzelfde examenreglement door gaan voeren. In dat regelement staat wat er van de leerlingen verwacht wordt. Hiermee wordt er een waarde toegevoegd aan het diploma en dat is uniek in Nederland. Dat zegt Marianne van Paassen, directeur innovatie (v)so van Stichting BOOR.

De leerlingen krijgen van alles aangereikt tot aan hun diploma. Dan moeten de leerlingen in de maatschappij laten zien wat ze waard zijn, aldus Coen van Noordwijk, algemeen directeur CVO Accent.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk