Logo_vereniging_ikook_logo

De lerarenvakbond Leraren in Actie maakt zich hard om de grootte van een klas wettelijk vast te laten leggen en heeft hiervoor een petitie gestart: 'Stop de overvolle klassen'. Dit zou onder andere de invoering van passend onderwijs moeten vergemakkelijken. Als reactie hierop klinkt ook tegengeluid: vereniging IKOOK pleit voor optimale ruimte voor het organiseren van onderwijs zoals dat passend is in de eigen situatie. Dit zou meer doen voor passend onderwijs dan het wettelijk reguleren van de klassengrootte. Dit meldt Vereniging IKOOK.

Volgens de vereniging wordt door middel van wetgeving over de klassengrootte de tijd teruggedraaid. Hiermee wordt geen stap vooruit gezet, maar juist een stap achteruit gedaan. IKOOK ziet een oplossing in het loslaten van de traditionele klassen en het anders organiseren van onderwijs. Hierdoor ontstaat meer ruimte om passend onderwijs aan te beiden aan de leerlingen. Deze professionele ruimte wordt door steeds meer scholen opgepakt. Ook de Onderwijsinspectie zet met Toezicht Nieuwe Stijl volop in op de professionele ruimte van de school.
 
De vereniging IKOOK steunt en verbindt vernieuwende praktijken die toewerken naar één pedagogisch klimaat voor 0 tot en met 13 jaar, de hele dag, het hele jaar in Integrale Kindcentra (IKC) en zogenaamde Sterrenscholen. Dit zijn kindcentra die zich profileren in vijf 'sterren': ze zijn het hele jaar open van 7 uur 's ochtends tot en met 7 uur 's avonds. Er is één pedagogisch klimaat. Ieder kind krijgt maatwerk. De nadruk ligt op rekenen, taal en lezen. Tenslotte vervult de school een spilfunctie in de buurt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids