Onderwijs wil meer coronacijfers om te bepalen of scholen weer open kunnen

Verschillende onderwijsbonden willen van het RIVM weten hoeveel docenten en ander onderwijspersoneel door het coronavirus dusdanig ziek worden dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. “Met meer feitenkennis kan gerichter gehandeld worden." Dit meldt RTL Nieuws.

Zowel CNV Onderwijs, de Algemene Onderwijsbond als Leraren in Actie (LIA) vinden dat scholen baat hebben bij meer feitelijke informatie over het coronavirus onder onderwijspersoneel. Alleen het publiceren van besmettingscijfers is daarbij niet voldoende. De onderwijsbonden willen de cijfers over ziekenhuisopname of sterfte gebruiken om bijvoorbeeld te kunnen te bepalen of scholen weer open kunnen. Deze cijfers zijn op dit moment dus niet algemeen bekend. "Op dit moment baseren leraren die fysiek onderwijs uitvoeren zich op onvolledige informatie. Volledige informatie kan leraren mogelijk overtuigen om te kiezen voor het helemaal stoppen met fysiek onderwijs”, aldus LIA-voorzitter Peter Althuizen.
 
Wel is er een burgerinitiatief gestart waar scholen en docenten zelf melding kunnen doen van een ziekenhuisopname of sterfgeval onder het onderwijspersoneel. Dit scholenmeldpunt stelt dat er zeker negen docenten zijn overleden aan het coronavirus. Mocht het aantal kloppen, dan noemt Althuizen dit schokkend. "We vragen ons dan nog harder en in alle oprechtheid af waarom dit cijfer niet landelijk wordt bijgehouden." 
 
Het RIVM laat weten geen uitspraken te doen over aantallen overleden docenten. Ook geeft de organisatie tegenover RTL Nieuws aan dat er op dit moment geen plannen zijn om de dataset die nu beschikbaar is voor het onderwijspersoneel uit te breiden met meer informatie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids