Normal_kinderopvang_peuter

Vakbloed Vroeg organiseert 11 mei 2017 het congres 'Tijdig signaleren in de kinderopvang'. Vanuit drie invalshoeken - de ontwikkeling van kinderen, vroegsignalering en de overstap naar de basisschool - gaat het programma in op actuele ontwikkelingen in de vroegsignalering en vroeghulp bij ontwikkelingsachterstanden. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Diverse sprekers zullen lezingen geven binnen de drie invalshoeken. Zo zal hoogleraar Sieneke Goorhuis-Brouwer een lezing geven over de ontwikkeling van het brein. Bij peuters en kleuters zijn de hersenen volop in ontwikkeling. Het brein is dan ook zowel in positieve als negatieve zin zeer beïnvloedbaar. Goorhuis-Brouwer bespreekt wat te doen en wat te laten en de rol van opvang en onderwijs hierin.

Wanneer kinderen naar de opvang gaan worden zij vaak voor het eerst intensief begeleidt door anderen dan hun ouders. Dit biedt kansen om in een vroeg stadium mogelijke achterstanden en problemen in de motorische en cognitieve ontwikkeling te signaleren. Onder meer hoogleraar Tom van Yperen en Igor Ivakic, directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, gaan in op de mogelijkheden om de vroegsignalering te verbeteren. Tot slot komt de overstap naar het basisonderwijs aan bod met de nadruk op de vraag hoe deze overgang voor alle kinderen zo soepel mogelijk gemaakt kan worden zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

De lezingen worden afgewisseld met korte presentaties over de mogelijkheden van Kindcentra 2020, het jong integreren van kinderen met Down-syndroom in de opvang en het onderwijs, ouderbetrokkenheid in de praktijk en de meerwaarde van de netwerken Integrale Vroeghulp.

Het congres 'Tijdig signaleren in de kinderopvang' vindt plaats op 11 mei 2017 in Rotterdam. Accreditatie is aangevraagd bij een groot aantal beroepsregisters. Meer informatie op www.congres-kinderopvang.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids