Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Op de twee locaties voor vluchtelingen in Tilburg zijn tijdelijk peuterspeelzalen ingericht waar 2- en 3-jarige kinderen van vluchtelingenbewoners naartoe kunnen. Er wordt gewerkt met Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), maar de kinderen kunnen ook los van hun ouders lekker spelen. Dit meldt de gemeente Tilburg. 

Naast het spelen worden de kinderen hier voorbereid op de basisschoolperiode. Ze leren de Nederlandse taal en gewoontes al spelenderwijs kennen; de VVE-programma’s helpen daarbij. De ouders worden actief betrokken bij de peuteropvang die door de gemeente gefinancierd wordt. Het geeft de ouders ook rust om te weten dat hun kind veilig is en met plezier naar de peuterspeelzaal gaat. 
 
Ook andere Tilburgse peuterspeelzalen en sommige kinderdagverblijven werken met VVE. Alle 33 Tilburgse peuterspeelzalen vallen onder Peuterspeelzalen Tilburg BV die op hun beurt weer onder de Stichting Kinderopvanggroep vallen. Directeur Ingrid van Asten van peuterspeelzalen Zoef en Speelrijk: "Het gaat hier om jonge kindjes die al veel hebben meegemaakt. Wij willen deze kinderen graag een paar keer per week een fijne ochtend of middag bieden waarin ze heerlijk kunnen spelen met andere kindjes en ook nog iets leren. We zien het als een ontdekkingsreis, samen met de kinderen en hun ouders. Niet omdat het moet en er geen keuze is, maar omdat het leuk is om de mensen om je heen te leren kennen. Juist jonge kinderen met hun grote natuurlijke nieuwsgierigheid en flexibiliteit kunnen dat laten zien. Aan ons en aan hun ouders."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids