Apeldoornse kinderopvang tast in het duister na gedwongen vertrek

Verschillende nare symptomen, zoals rode vlekken op de huid, hoofdpijn, benauwdheid en hoestaanvallen. Het is twee maanden later nog steeds niet duidelijk hoe het kan dat kinderen en medewerkers van kinderopvang Toermalijn daar opeens last van kregen, aldus De Stentor. 

Op 17 januari van dit jaar werd de Toermalijn per direct tijdelijk gesloten. Dit besluit is genomen na het ontstaan van de vermelde klachten. Doomijn, de organisatie achter de kinderopvang en peuterspeelzaal, heeft uiteindelijk de cijfers met betrekking tot het aantal personen dat ziek werd niet gegeven. De conclusie dat er iets aan de hand is, durfde directeur-bestuurder Ellen Rooijers wel te trekken. Dit kwam naar aanleiding van een vragenlijst die Rooijers stuurde naar 170 ouders van kinderen. 

Alternatieve locaties 

De kinderopvang wordt voorlopig ondergebracht op tijdelijke locaties, namelijk aan de Keerkring en Soerenseweg. Doomijn heeft na twee maanden nog steeds geen antwoord op de vraag wat er nu precies mis is met hun opvang. En waarom de locatie in Zuidbroek nog weken dicht moet blijven.

Onderzoeken

Doomijn vermoedt dat de staat van het gebouw de oorzaak is van de problematiek. Echter zijn er nog steeds geen bewijzen/aanwijzingen voor deze theorie gevonden. Er werd bijvoorbeeld getoetst op zo’n 300 chemische stoffen. Deze onderzoeken leidden echter niet tot een verklaring voor het probleem. De afgelopen weken zijn er meerdere onderzoeken gedaan, naar onder andere schimmelsporen en toxische stoffen. Volgens Rooijers waren er in totaal zo’n honderd onderzoeken gedaan, maar zonder succes. Hij geeft aan dat de zoektocht naar de oorzaak nog altijd gaande is. Het doel blijft om de bron te vinden vinden en het probleem te verhelpen, zodat de kinderen weer naar de Toermalijn kunnen, aldus Rooijers.

Het onderzoek heeft wel aangetoond dat de oorzaak niet schimmelsporen of luchtkwaliteit is. De gemeente gaat nu aanvullend onderzoek doen naar de bodemkwaliteit en het grondwater, zodat ze deze factoren ook kunnen uitsluiten. De gemeente Apeldoorn laat overigens weten dat bij andere huurders van het pand geen klachten bekend zijn. Behalve het Doomijn zit er ook een school, zwembad en huisarts in het pand.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema