Normal_creche_opvang_kinderen

Ouders in Amsterdam hebben het bestuur op zich genomen van kinderdagverblijf De Kleine Prins in de Nieuwe Teertuinen. Daarmee behoeden ze de kinderopvanglocatie voor sluiting. De huidige eigenaar, kinderopvangorganisatie IJsterk, is bezig met een reorganisatie en wilde de kleine crèche daarom sluiten. Dit meldt Parool.

IJSterk wil fors bezuinigen. Zo werd in april bekend dat veertien locaties voor buitenschoolse opvang worden afgestoten en dat de organisatie zich alleen nog wil richten op dagopvang. Ook het kinderdagverblijf De Kleine Prins zou moeten sluiten omdat de opvang volgens IJsterk te klein is om kostendekkend te zijn.

Bij een groep ouders ontstond het idee om als stichting het kinderdagverblijf over te nemen. “Het is een kleinschalige crèche op een prachtige locatie. Als ouders vonden we dat deze plek niet kon verdwijnen,” zegt een van de initiatiefneemsters. Bijkomend voordeel is dat ouders op deze manier meer zeggenschap krijgen over de opvang van hun kinderen. De Kleine Prins wordt overigens geen ouderparticipatiecrèche waarbij ouders zelf voor de groep staan. Op een na zullen alle leidsters op het kinderdagverblijf blijven werken.

Directeur Ronald van Rooden van IJsterk is positief over het initiatief van de ouders maar waarschuwt ook voor struikelblokken. “Er komt meer bij kijken dan buitenstaanders denken”, zegt hij. Bovendien vraagt Van Rooden zich af hoe ouders voor continuïteit van het bestuur zullen zorgen als hun eigen kinderen te oud worden voor de crèche.

© Nationale Onderwijsgids