'Onwenselijk dat concurrentie in de kinderopvang verdwijnt'

Er is in de kinderopvang niet genoeg concurrentie om de sector betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Meer dan 60 procent van de lokale markt in de tien groter gemeenten was vorig jaar in handen van de vier grootste kinderopvangaanbieders. Dit blijkt uit onderzoek van Remco van Eijkel van SEO Economisch Onderzoek. Dit meldt BNR.

Private equity in de kinderopvang heeft niet direct een invloed op de kwaliteit, maar doordat veel kleine organisaties worden overgenomen krijgen de grotere meer macht. “En daarmee ontstaat het risico op meer marktmacht”, aldus Van Eijkel.

Toetsing door ACM wenselijk

In alle onderzochte gemeenten kiezen ouders nog steeds voor een kinderopvang dicht bij huis, dus er is volgens de onderzoeker nog geen sprake van monopolieposities. Toch blijft het feit dat grote spelers de laatste jaren nog groter worden door overnames.

Omdat de meeste kinderopvangaanbieders niet boven de jaarlijkse omzet van 30 miljoen euro komen, hoeven overnamepartijen dit niet te melden aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Van Eijkel vindt dit een probleem, omdat hiermee ook niet getoetst wordt of een overname wenselijk is. Een overname kan namelijk leiden tot beperkte keuzevrijheid. Aanbieders kunnen daarnaast minder geneigd zijn om een goede prijs-kwaliteitverhouding te bieden, omdat er toch minder concurrentie in de buurt is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky