Normal_rss_entry-384456

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat zijn collega Dennis Wiersma (Onderwijs) missen, meldt hij op Twitter. Wiersma maakte donderdagavond bekend dat hij opstapt als onderwijsminister. "Bedankt voor alles dat je voor het onderwijs hebt gegeven, fijne collega", schrijft Dijkgraaf verder.

"Ik heb heel veel respect voor de beslissing die minister Wiersma heeft genomen. Toch wel een van de moeilijkste beslissingen die je als bewindspersoon kan nemen", zegt de bewindsman in een toelichting. Dijkgraaf heeft naar eigen zeggen vergelijkbare woorden uitgesproken toen Wiersma hem op de hoogte stelde van zijn besluit.

"Hij heeft er zelf over nagedacht en is tot de conclusie gekomen dat hij in een situatie is beland waarin hij eigenlijk niet meer zijn werk kon doen", zegt Dijkgraaf hierover. Hij voegt eraan toe dat hij deze conclusie deelt. Wiersma besloot op te stappen nadat er een recente klacht was binnengekomen over zijn wangedrag, nadat hij onlangs juist had beloofd dat dit niet meer voor zou komen.

Vervanger

De functie van Primair en Voortgezet Onderwijs zal "de komende dagen" worden waargenomen door Dijkgraaf. "En dan wachten we tot een nieuwe kandidaat gaat komen", zegt hij. De D66-minister heeft "geen idee" hoe snel dat zal gebeuren. "En het is natuurlijk aan de VVD."

"Ik heb hem echt leren kennen als iemand die zich vol overgave inzet voor het onderwijs, met heel veel passie", blikt Dijkgraaf terug op het ministerschap van Wiersma. Samen hebben ze aan "mooie grote opdrachten" gewerkt, zegt hij. Daarmee bedoelt hij het verminderen van het lerarentekort en de kansenongelijkheid en het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen.

Door: ANP