Normal_zwanger_zwangerschap_1

Gastouders die als zzp'er werken zijn onvoldoende op de hoogte van hun recht op zwangerschapsverlof. Daardoor lopen zij veel geld mis. Het KennisNetwerk gastouderopvang (KNGO) wil gastouders erop wijzen dat zij nog tot vijf jaar terug aanspraak kunnen maken op de gemiste uitkering. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Tijdens een financiële voorlichtingsbijeenkomst van de KNGO viel op dat maar weinig gastouders bekend waren met de zogeheten ZEZ-regeling: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen. Zelfstandigen hebben volgens deze regeling recht op uitkering van minimaal zestien weken. Hiermee vermindert de noodzaak voor gastouders om tijdens de zwangerschap lang door te werken of na de bevalling weer snel aan de slag te gaan.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal gewerkte uren in het jaar voor de bevalling. Bij tenminste 1225 gewerkte uren wordt de maximale uitkering uitbetaald. Deze is gelijk aan het minimumloon. Over het bedrag hoeft geen belasting meer betaald te worden. De gebruikelijke uren worden tijdens het verlof doorberekend.

Gastouders kunnen ZEZ aanvragen bij het UWV, uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum. Gemiste uitkeringen kunnen alsnog worden aangevraagd tot vijf jaar terug. Deze kan ook aangevraagd worden wanneer een gastouder eigen recht had op doorberekening van uren vanwege de zelfstandigenaftrek. Meer informatie over het aanvragen van ZEZ is te vinden op de website van het UWV.

© Nationale Onderwijsgids