De tien best betaalde mbo-banen en het daarbij behorende salaris

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) lijkt steeds populairder te worden, maar met welke banen kan je het meeste gaan verdienen? Hier staat een rijtje voor je klaar met de best betaalde mbo-banen die slechts een mbo-diploma vereisen, aldus Beaks.

Er kwamen in 2023 maar liefst 1,6 miljoen nieuwe vacatures bij. Het is nu al een tijd zo dat de vraag naar werknemers groter is dan het aanbod, kortom overal arbeidstekorten. Deze problemen op de arbeidsmarkt kunnen ook zo zijn voordeel hebben. De tekorten en de grote vraag naar werknemers maakt het mogelijk om te onderhandelen voor een flink salaris. Of je nou een hbo- of mbo-diploma hebt.

1. Technisch tekenaar

tot 6.000 euro

2. Sales vertegenwoordiger

tot 6.000 euro

3. Procesoperator

tot 4.200 euro

4. Manager

tot 4.000 euro

5. System Engineer

tot 4.000 euro

6. Accountmanager

tot 3.950 euro

7. Aannemer of opzichter in de bouw

tot 3.800 euro

8. Monteur

tot 3.500 euro

9. Virtual Assistant

tot 3.300 euro

10. IT Helpdesk

tot 3.000 euro

Uit deze tabel kan de conclusie getrokken worden dat mbo’ers gewilder zijn dan ooit. In bepaalde sectoren zijn de tekorten zo dusdanig dat de salarissen hoog oplopen. Een andere conclusie die getrokken kan worden uit deze tabel is dat er voornamelijk een enorme vraag is naar technisch personeel. Wanneer je je thuis voelt in de techniek, dan is doorstuderen na het afronden van je mbo-opleiding helemaal niet nodig. In de bouw is veel vraag naar personeel en dan vooral technische tekenaars. De informatie uit deze tabel is op basis van sollicitatie website Beaks.

Indicaties 

De salarissen die worden weergegeven in de tabel blijven natuurlijk indicaties. In de praktijk kan het voorkomen dat je salaris wat lager uitvalt. En het kan ook zo zijn dat je salaris nog oploopt, omdat je bijvoorbeeld de nodige ervaring hebt. Tegenwoordig verdienen steeds meer afgestudeerde mbo’ers hun geld als zzp’ers.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema