Normal_rss_entry-190111

Vakbond FNV zou het "heel onverstandig" vinden als pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten. "We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Een van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. Nu korten zou een heel slecht begin zijn", zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

Hij reageert op de flink weggezakte financiële positie van de grote pensioenfondsen. Daardoor dreigen ze volgend jaar toch te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. Zelfs bij ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW blijken opeens kortingen op de loer te liggen.

Volgens FNV behalen de fondsen in de praktijk nog steeds goede rendementen. De vakbond wijt hun verslechterde positie vooral aan de rente en wil het bij het uitwerken van het pensioenakkoord daarom gaan hebben over een nieuwe rekenrente.

Ook daarom zou de korting op pensioenen in de ijskast moeten worden gezet, aldus Elzinga. "We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract eruit gaat zien, wanneer wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van die uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn."

Door: ANP